Bil Gejts ne može da spava noću, otkrio: To što je izneo u javnost je duboko zabrinjavajuće! Ne može gore i crnje!
Bil Gejts, Foto: Profimedia

oglasio se

Bil Gejts ne može da spava noću, otkrio: To što je izneo u javnost je duboko zabrinjavajuće! Ne može gore i crnje!

Bil Gejts otkrio šta ga drži budnim noću razgovoru za CNBC

Objavljeno: 16:45h

Filantrop milijarder Bil Gejts proveo je poslednjih nekoliko decenija upozoravajući širu javnost na zloslutna pitanja, od predstojećih „klimatskih katastrofa“ do razornih sajber napada.

Dve potencijalne katastrofe izazivaju najveću zabrinutost kod Gejtsa. „Mnogo nemira“ u današnjem svetu moglo bi da izazove „veliki rat“, kaže on za CNBC Make It. Pa čak i „ako izbegnemo veliki rat... onda, da, biće još jedne pandemije, najverovatnije u narednih 25 godina.

Naučnici obično posmatraju pandemije kao verovatne, čak i neizbežne pojave tokom vremena. Oni su zaista sve češće zbog faktora poput klimatskih promena i rasta stanovništva, pokazuju istraživanja.

Za Gejtsa i druge globalne zagovornike zdravlja, pitanje nije da li će uskoro doći do još jedne pandemije – već da li će nacije biti spremnije nego što su bile za izbijanje Covid-19.

Zemlja za koju je svet očekivao da će voditi i biti model nije ispunila ta očekivanja“, kaže Gejts, misleći na Sjedinjene Države.

Bil Gejts
Bil Gejtsfoto: Profimedia

Gejts je napisao knjigu pod nazivom „Kako sprečiti sledeću pandemiju“ 2022. godine, u kojoj je pozvao različite vlade, uključujući i SAD, da nisu bile adekvatno pripremljene 2020. U knjizi je izneo nekoliko preporuka za zemlje širom sveta, uključujući jače politike karantina, ulaganje u praćenje bolesti i podsticanje istraživanja i razvoja vakcina.

Iako je postignut određeni napredak, uz povećanu potrošnju na spremnost za pandemiju u SAD i drugde, Gejts kaže da globalni odgovor još uvek nije dovoljan. „Iako su neke od lekcija iz pandemije [korona virusa] naučene, [to je] bilo mnogo manje nego što sam očekivao, nažalost“, kaže on.

Političke podele za koje mnogi veruju da su ometale reagovanje sveta na Covid-19 i dalje stoje na putu da se na odgovarajući način pripremimo za sledeću epidemiju, Gejts dodaje:

Stavimo naše misli o tome šta [smo uradili] dobro, šta nismo dobro uradili , još uvek se ne dešava.... Možda, u narednih pet godina, to bude bolje. Ali, za sada..."

Bil Gejts
Bil Gejtsfoto: Profimedia

Srečavanje široko rasprostranjene bolesti je u fokusu epizode ​​u predstojećim dokumentarnim serijama Netflix-a „Šta je sledeće? Budućnost sa Bilom Gejtsom“, premijerno bi trebalo da bude prikazano 18. septembra.

U prethodnoj projekciji serije koju je obezbedio Make It, Gejts sedi sa dr Entonijem Faučijem, bivšim direktorom Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. U tom razgovoru, Fauci je uporan da najbogatije nacije, poput SAD, imaju „moralnu odgovornost“ da podele svoje bogate resurse kako bi predvodili put u sprečavanju širenja bolesti širom sveta.

Faući je ovog leta objavio memoare pod nazivom „Na poziv“, u kojima je izrazio zabrinutost zbog toga kako se svet suočava sa „krizom istine“ zbog neobuzdanih dezinformacija, poput onih koje su poljuljale veru javnosti u inicijative za javno zdravlje.

Naučnik je postigao optimističniji ton u julskom intervjuu za People, u kojem je rekao da veruje da će poverenje javnosti u naučne činjenice na kraju biti vraćeno.

I dalje se osećam kao oprezni optimista da postoje bolji anđeli u svima" rekao je Fauči.

Bonus video:

20:00

VEČERNJI DNEVNIK 09.09.2024.

(Espreso/Blic/CNBC/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.